Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

Star Wars / Ο πόλεμος των άστρων (1977) - 3.5/5

Το πρώτο μέρος (τώρα πια τέταρτο) μιας σειράς που έχει περισσότερους φανατικούς οπαδούς από οποιαδήποτε άλλη και όταν προβλήθηκε άλλαξε για πάντα τα δεδομένα του κινηματογράφου επιστημονικής φαντασίας. Ο Τζορτζ Λούκας έβαλε ένα τολμηρότατο στοίχημα και όχι απλώς το κέρδισε, αλλά έμεινε στην ιστορία με αυτό.

Με ελάχιστο, για τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα, budget, ο Λούκας εισάγει τα εφέ (που μοιάζουν να είναι τουλάχιστον μία δεκαετία μπροστά από την εποχή τους) στον κινηματογράφο και θέτει τις βάσεις για κάθε μεταγενέστερο μπλοκμπάστερ. Δημιουργεί ένα εντελώς καινούριο, δικό του σύμπαν, που θα τελειοποιηθεί με τις επόμενες ταινίες (και τα τρία πρίκουελ) και είναι εξαιρετικά πρωτοποριακός για την εποχή του. Διαστημικά σκάφη, τέρατα, γιγάντιες εκρήξεις, ξένοι πλανήτες… Ουάου!

Το μοναδικό σημείο όπου όντως φαίνονται τα… χρονάκια του είναι η αστρομαχία στο τέλος, από την οποία λείπει ο δυναμισμός που θα ενθουσίαζε το θεατή.

Γενικότερα όμως δεν νοείται για οποιονδήποτε φαν ταινιών επιστημονικής και μη φαντασίας να μην έχει δει την ταινία (βασικά την τριλογία) που σήμανε την έναρξη μιας καινούριας εποχής για τον κινηματογράφο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου