Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

Star Wars: Episode I - The phantom menace / Star Wars: Επισόδειο 1 - Η αόρατη απειλή (1999) - 2/5

Η πρώτη συνέχεια της γνωστής καλτ σειράς είναι μάλλον έξω από το κλίμα αυτής. Γιατί εδώ ο Λούκας είναι τόσο περήφανος για τα εξελιγμένα εφέ του, που κάνει την ταινία του να μοιάζει τελικά σχεδόν με animation! Και έτσι, ξεχνάει και τους χαρακτήρες του. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχουν χαρακτήρες, αλλά πρόσωπα. Κοινώς, το έργο δεν εμβαθύνει, αντίθετα απ’ ό,τι τα παλιότερα. Σκεφτείτε ότι οι μισές από τις ατάκες του Obi-Wan είναι «Yes master»! Παραδόξως ωστόσο, όλοι οι ήρωες της ταινίας υποστη-ρίζονται από ένα εξαιρετικό καστ, που αποτελεί και ένα από τα δυνατότερα χαρτιά της. Ο Γίουαν ΜακΓκρέγκορ πείθει ως νεότερη εκδοχή του Άλεκ Γκίνες, το ίδιο και ο μικρός Τζέικ Λόιντ, που με μια εντυπωσιακή ερμηνεία δίνει ζωή στο παρελθόν του Darth Vader. Τα καινούρια ονόματα είναι όμως αυτά που κλέβουν στ’ αλήθεια την παράσταση. Συμπαθητική η Νάταλι Πόρτμαν, καθηλωτική η παρουσία του (ρόλου του) Ρέι Παρκ, απολαυστικότατος και «ζωντανός» ο Qui-Gon του Λίαμ Νίσον.
Και φυσικά αξίζει να γίνει λόγος για τον «μεγάλο» κακό, τον Darth Maul. Αλλά, αλήθεια, τι να πεις; Απλά υποκλίνεσαι! Η απίστευτα υποβλητική μορφή του είναι άξια να πάρει εδώ τη θέση του Darth Vader και ως κακός πείθει εξίσου με εκείνον! Όμως δυστυχώς του δίνεται πολύ λίγος χρόνος να τον απολαύσουμε. Αν προσθέταμε όλες τις σκηνές που τον βλέπουμε, αμφιβάλλω αν θα ξεπερνούσαν σε διάρκεια τα δέκα λεπτά! Και μπορεί η μονομαχία στο τέλος να είναι εντυπωσιακή, όχι όμως τόσο όσο εκείνες του Λουκ με τον Vader. Σε αυτό βέβαια φταίει και κάτι άλλο: Η παρουσία του Τζαρ-Τζαρ Μπινκς στην ιστορία, που παίζει παρόμοιο ρόλο με εκείνον των Ewoks της «Επιστροφής των Τζεντάι», μπορεί να είναι διασκεδαστική αρχικά, όμως προς το τέλος καταντά έως και εκνευριστική, με τις αμήχανες και ανίκανες να βγάλουν γέλιο γκάφες του να σε αποσπούν από τη σοβαρότητα της μονομαχίας με τον Darth Maul.
Συνολικά, σαν ταινία μπορεί η «Αόρατη Απειλή» να μην είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε ένας φαν της «original» Star Wars τριλογίας, αλλά μοιάζει με μια εισαγωγή στο σύμπαν της σειράς και ως τέτοια μπορούμε να πούμε ότι είναι ικανοποιητική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου