Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011

Die welle / Το κύμα (2008)

Το «Κύμα» είναι βασισμένο σε αληθινό πεί- ραμα που πραγματοποιήθηκε σε ένα σχολείο της Καλιφόρνια το 1967 και ονομάστηκε «το Τρίτο Κύμα». Το πείραμα διήρκεσε μονάχα μία βδομάδα και αποσκοπούσε στο να αποδείξει πως τα αίτια του φασισμού παραμονεύουν ακόμη και σε καθαρά δημοκρατικές κοινωνίες. Και σίγουρα το κατόρθωσε, μιας και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακότατα –μέσα σε τέσσερις μόλις ημέρες, το πείραμα άρχισε να ξεφεύγει από τον έλεγχο του υπεύθυνου καθηγητή, που αναγκάστηκε να το τερματίσει.

Ωστόσο, παρόλο που η ταινία αφηγείται, σε γενικές γραμμές τουλάχιστον, αληθινά γεγονότα, δεν καταφέρνει να πείσει το θεατή πως προσπαθεί με σοβαρότητα να υποστηρίξει τα αναμφιβόλως ενδιαφέροντα νοήματά της. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην απολύτως επιφανειακή αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού θέματος όπως η γέννηση ενός φασιστικού καθεστώτος.

Από τη μία πλευρά, το φιλμ κάνει φανερό πως ουσιαστικός λόγος για τον οποίο οι νεαροί πρωταγωνιστές αισθάνονται την ανάγκη να γίνουν μέλη ενός τέτοιου κινήματος δεν υπάρχει, παρά ωθούνται από προσωπικά προβλήματα, λόγω των αδύναμων χαρακτήρων τους ή της ανάγκης για κάποιου είδους προσωπική ολοκλήρωση. Αντίθετα, χαρακτήρες που διαθέτουν ένα δυναμικό εγώ, είναι ικανοί να προβάλλουν την αντίρρησή τους προς το κίνημα και να αντισταθούν στην επιρροή.

Από την άλλη πλευρά όμως, όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά ώστε να πείσουν το θεατή πώς είναι δυνατόν τόσοι πολλοί μαθητές να γίνονται τόσο φα- νατικοί ακόλουθοι του Κύματος, και μάλιστα στη διάρκεια μόλις τριών - τεσσάρων ημερών, πράγ- μα που καταδικάζει το φιλμ σε τρανταχτές υπερβολές και αφέ- λειες.

Αν και υπήρχαν σαφώς καλοπροαίρετες λοιπόν προθέσεις και το θέμα που καλείται ο νεαρός σκηνοθέτης να υποστηρίξει είναι τουλάχιστον φιλόδοξο, η ταινία χάνει την ευκαιρία της να σημαδέψει με τα εύστοχα και διαχρονικά της μηνύματα το νεανικό κυρίως κοινό, μιας και είναι απογοητευτικά επιφανειακή. Καμία διείσδυση δεν παρατηρείται σε κίνητρα και ερεθίσματα των μαθητών, με αποτέλεσμα οι πράξεις τους και οι εξελίξεις του έργου να παραμένουν μετέωρες σε ένα κενό, προχειρογραμμένο σενάριο, με ένα φινάλε σίγουρα ενδιαφέρον, αλλά την ίδια στιγμή δραματουργικά υπερβολικό.

Βαθμολογία: 2/5

4 σχόλια:

 1. Γενικά θα συμφωνήσω μαζί σου, με την διαφορά ότι εμένα μου άρεσε περισσότερο, παρά τις όποιες αδυναμίες της που τις επισημάνεις πολύ εύστοχα στο κείμενό σου.

  Το "Das Experiment" του Oliver Hirschbiegel πολύ ανώτερο από αυτήν εδώ, γιατί πολύ απλά το προχωράει μέχρι τελικής πτώσεως.

  3/5: Καλή

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. εμένα με απογοήτευσε κυρίως λόγω του γεγονότος ότι έχω ακούσει αμέτρητες φορές πως είναι μια ταινία που πρέπει οπωσδήποτε να δω και του ότι για κάποιο λόγο την έχουν δει ΟΛΟΙ!!! Γιατί τέτοιος ντόρος δεν το κατάλαβα..

  Το "πείραμα" είναι από τις ταινίες εκείνες που σκοπεύω εδώ και χρόνια να δω και απλώς δεν έχει τύχει... Θα 'ρθει κι αυτή η στιγμή όμως, πού θα πάει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αναγκαστικά είδα αυτήν την ταινία διότι μας την έβαλαν στο σχολείο να την δούμε.Δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα,αλλά μπορώ να πώ ότι μου άρεσε και λίγο καθώς ήταν δραματική και εμένα μ'αρέσουν οι δραματικές ταινίες.

  2/5

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχουν πάθει γενικότερα μια τρέλα τα σχολεία και τη δείχνουν. Καλό είναι, για τον προβληματισμό. Αλλά σαν ταινία τη βρίσκω πολύ υπερτιμημένη.

   Διαγραφή