Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Le fabuleux destin d' Amelie Poulain / Αμελί (2001)

Ταινία σταθμός τόσο για τον γαλλικό, όσο και για τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Η «Αμελί» είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και, κυρίως, πολυαγαπημένες γαλλικές ταινίες, πράγμα λογικό αν συλλογιστεί κανείς ότι ο Jean-Pierre Jeunet δημιούργησε έναν δικό του κόσμο σε αυτήν την ταινία, τόσο κοντά στον πραγματικό, κι όμως ταυτόχρονα τόσο όμορφο, τόσο ρομαντικό, τόσο μαγικό και τόσο παραμυθένιο, που απλά δεν μπορείς να του αντισταθείς… Ο κόσμος της «Αμελί» θα σας κερδίσει…

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν επιχειρήσει να μιμηθούν ή έστω να ενσωματώσουν στο δικό τους σκηνοθετικό στυλ εκείνο του Jeunet στην «Αμελί» και μάλιστα θα μπορούσαμε να πούμε ότι έκτοτε αυτό έχει γίνει κάτι σαν μόδα ανάμεσα στους κινηματογραφιστές και ιδιαίτερα στην Γαλλία. Ελάχιστοι είναι εκείνοι βέβαια που καταφέρνουν να έχουν εξίσου επιτυχή αποτελέσματα.

Η Αμελί της Audrey Tautou είναι μία γλυκύτατη και μοναδικά καλόκαρδη κοπέλα που εντοπίζει απόλαυση και μαγεία στις πιο μικρές καθημερινές στιγμές και προσπαθεί να κάνει τους γύρω της ευτυχισμένους.

Στα παραπάνω συνοψίζονται  πολύ σύντομα τα πανέμορφα μηνύματα της ταινίας.

Γεμάτη έξυπνα και απολαυστικά “cool” σκηνοθετικά τρικ, η «Αμελί» γοητεύει βαθιά και κάνει το θεατή να την ερωτευτεί από το πρώτο λεπτό. Τα “πειραγμένα” χρώματα του Παρισιού το καθιστούν πέρα για πέρα παραμυθένιο, χωρίς να γίνονται ποτέ υπερβολικά. Η ταινία αναμφίβολα είναι από τις καλύτερες, πιο ουσιώδης και πιο… ζωντανές ρομαντικές κομεντί που θα δείτε ποτέ και μάλιστα είναι εξίσου αποτελεσματική τόσο στο γέλιο όσο και στη συγκίνηση. Εδώ να σημειώσουμε ότι ο Jeunet δεν ξεφεύγει ποτέ από το παιχνιδιάρικο ύφος του για να αφιερώσει χρόνο στην προσπάθεια να προκαλέσει δάκρυα στον θεατή, αλλά αντιθέτως είναι ικανός να βγάλει αληθινή συγκίνηση μέσα από τις πιο μικρές λεπτομέρειες…

Μαζί με την γλυκύτατη Audrey Tautou, ένας δεύτερος πρωταγωνιστής της ταινίας δεν είναι άλλος από την μοναδική μουσική επένδυση από τον Yann Tiersen, για την οποία, ειλικρινά, δεν υπάρχουν λόγια να την περιγράψουν. Πιο μαγική δεν γίνεται. Σε πλημμυρίζει πραγματικά. Απλά ανεπανάληπτο soundtrack!

Για μένα, το φιλμ θα ήταν σίγουρα αριστουργηματικό, όμως στο τέλος θεωρώ πως πλησίαζε λιγάκι περισσότερο απ’ όσο θα ήθελα τους όρους της απλοϊκής ρομαντικής κομεντί, χωρίς αυτό όμως να του στερεί κάτι ουσιαστικό.

Η «Αμελί», εν ολίγοις, είναι μία ταινία την οποία παρακολουθείς με ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη από την αρχή μέχρι το τέλος και ενίοτε με ένα δάκρυ κάτω από τα μάτια…

Βαθμολογία: 4/5

11 σχόλια:

  1. Αναγκάστηκα να διαγράψω την ανάρτηση και να την ξαναβάλω λόγω ορισμένων τεχνικών προβλημάτων (το blogger είναι λίγο για τα πανηγύρια), επομένως δυστυχώς διαγράφηκαν και όσα σχόλια είχατε αφήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρότι δε με τρελαίνουν τα ρομάντζα, τη συγκεκριμένη ταινία τη λατρεύω. Οι πολύχρωμοι χαρακτήρες, η όμορφη σκηνοθεσία και φυσικά η αξέχαστη μουσική του Tiersen. Το Παρίσι στα καλύτερά του (ή μάλλον, όπως θα 'θελε να είναι)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όντως το το blogger είναι για τα πανηγύρια. Δεν μπορώ να πω ότι ξετρελάθηκα όπως συνέβη με την πλειοψηφία του κόσμου αλλά σίγουρα είναι κάτι το ξεχωριστό.

    3,5/5: Αρκετά καλή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου άρεσε αρκετά!Όπως είπες και εσύ,δημιουργείτε ένας τελείως διαφορετικός κόσμος,στον οποίο τόσο πολύ θα ήθελα να ζώ.
    Το μόνο που μπορώ να πω πως με "χάλασε" κάπως,είναι οτι μου φάνηκε αρκετά αργή και κάπου στο τέλος με κούρασε,αλλά αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό όλων των γαλλικών ταινιών.

    Όμορφα soundtrack επίσης!

    3.5/5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αργύρη, να σου πω την αλήθεια κι εγώ δεν είχα ενθουσιαστεί την πρώτη φορά που το είδα. Δεν ξέρω γιατί. Το ξαναείδα παρόλα αυτά γιατί είχα ξεχάσει πλήρως την πρώτη θέαση και με ενθουσιάσε όσο δεν πάει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εύα, εγώ δεν τη βρήκα καθόλου αργή, το αντίθετο μάλιστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εμένα μου άρεσε αλλά δεν ενθουσιάστικα πόλυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κρίμα, αλλά χαίρομαι που σου άρεσε...

    Για μένα πάντως δεν είναι εύκολο να βρει κανείς τέτοια μαγεία (και τέτοιο soundtrack) σε πολλές ταινίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μόλις την είδα, δεν έχω ενθουσιαστεί τόσο πολύ για ταινία η μουσική,οι εικόνες,η ιστορία τόσο μαγευτικά και παραμυθένια αλλά ταυτόχρονα όπως είπες αγγίζουν την πραγματικότητα κάτι σπάνιο στις ρομαντικές ταινίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λάμα, σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο!
    Η Αμελί είναι μια ταινία που με μάγεψε από την πρώτη στιγμή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή