Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Ed Wood (1994) - 4.5/5

Ο μεγαλύτερος σύγχρονος παραμυθάς και ένας από τους πλέον πολυαγαπημένους σκηνοθέτες, ο Tim Burton διηγείται την ιστορία του ανθρώπου που έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου ως ο χειρότερος σκηνοθέτης όλων των εποχών, σε μία από τις πιο ώριμες σκηνοθετικά δουλειές του. Νοσταλγική διάθεση, ελαφρύ άρωμα σάτιρας, εύστοχη μουσική επένδυση, χιουμοριστικές εκρήξεις και, συνολικά, ένα αληθινά ξεχωριστό θέαμα, μία από τις ταινίες που έχουν πραγματικά ψυχή και σε καθιστούν ανήμπορο να ξεχωρίσεις την ταινία από την πραγματικότητα (και όχι μόνο γιατί αναφέρεται σε υπαρκτά πρόσωπα). Καλή η ερμηνεία του Τζόνι Ντεπ, εξαιρετική αυτή του Martin Landau, που του χάρισε το πρώτο του Όσκαρ, μετά από δύο υποψηφιότητες. Απίστευτα εύστοχη επιλογή του ασπρόμαυρου, η οποία αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα για να μπορεί η ταινία να χαρακτηριστεί ακόμα και κλασική…
Ο λόγος για τον οποίο δεν φτάνει την κορυφή, κατ΄ εμέ, είναι πως απευθύνεται σε σχετικά μικρό αριθμό θεατών (γιατί πιστεύω πως η ασυνήθιστη σεναριακή δομή θα θεωρηθεί ελαφρώς κουραστική από πολλούς) και σίγουρα όχι σε αυτούς που περιμένουν να δουν το Μπάρτον όπως τον ξέρουμε από τις περισσότερες παραμυθένιες δουλειές του.
Must-see όμως για τους φίλους του σινεμά…

1 σχόλιο:

  1. ΑΧ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΖΟΝΙ!!!ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΕΚΠΛΗΣΕΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ!!!ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΥΧΕΙ ΝΑ ΔΩ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ,ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΕΙΔΑ ΕΚΤΙΜΗΣΑ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΟΥ,ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ.ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ "ΚΑΛΗ" ΟΠΩΣ ΑΝΕΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ!!!ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Ο ΤΙΜ ΜΠΑΡΤΟΝ ΑΨΟΓΟΣ!ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή