Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Πέμπτη και 12 (2013)

Στον αντίποδα της αρρώστιας του «Greek weird wave», ο αμιγώς εμπορικός ελληνικός κινηματογράφος, εκπροσωπούμενος από την «Πέμπτη και 12», επιχειρεί να προσφέρει αυτό που ο Έλληνας σήμερα αποζητά από την κινηματογραφική του έξοδο: μια ανάλαφρα χιουμοριστική κι αισιόδοξη ματιά πάνω στην Ελλάδα της κρίσης, της ανεργίας και των αστέγων και μια ανάσα οξυγόνου από την ασφυκτική καθημερινότητα. Τόσο καλοπροαίρετες ακούγονται οι φιλοδοξίες του ντεμπούτου του Θανάση Τσαλταμπάση πίσω από την κάμερα, που είτε αφελείς είναι, είτε υποκριτικές…

Σε κάθε περίπτωση, αν επιλέξετε την «Πέμπτη και 12» ως αυτό που λέμε μια διέξοδο από τα άγχη της καθημερινότητας μέσω της τέχνης, έχετε ατυχήσει για τον απλό λόγο ότι εδώ δεν υπάρχει καμία υπόνοια τέχνης… Είναι μάλιστα στιγμές που ειλικρινά απορείς πόσο άτεχνα δημιουργημένη μπορεί να είναι μια ταινία. Έχουμε, εν τάχει, μια απίστευτα ανέμπνευστη σκηνοθεσία, ένα σενάριο που συνίσταται από μια απλή συρραφή χιλιοχρησιμοποιημένων κλισέ, απόλυτη αμηχανία στο χιούμορ, έναν Βλαδίμηρο Κυριακίδη που μάλλον βαριέται και μια παρέλαση από cameo εμφανίσεις γνωστών ηθοποιών, σχεδόν αποκλειστικά για τις οποίες μοιάζει να δημιουργήθηκε εξαρχής το φιλμ! Κι αν το τελειωτικό χτύπημα δεν έρχεται ούτε με το σχεδόν ξεκαρδιστικά άσχετο τελικό twist, είναι το απερίγραπτο theme song-ηχορύπανση στους τίτλους τέλους που σε κάνει να αισθάνεσαι λίγο πιο χαζός απ’ ό,τι πριν δεις την ταινία…

Βαθμολογία: 0.5/5

19 σχόλια:

  1. Είχα σκοπό να το δω και πίστευα ότι με τόσα ονόματα μαζεμένα θα ήταν ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα.
    Καλή χρονιά!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπα...
    Ο Γιώργος Γαλίτης ήταν ο μόνος που έπαιζε πραγματικά καλά και κρατούσε έναν σαφή κωμικό προσανατολισμό, παρόλο που ο ρόλος του ήταν, όπως όλων, καρικατούρα, κλισέ και κακογραμμένος....
    Καλή χρονιά Μαριόν !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την ειδα. Πολυ καλη ταινια. Πολυ γελιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΧΩΡΟ.ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΚΑΛΟΓΥΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΠΟΤΕ!!!!!!!!!!!!!!! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΓΙ ΑΥΤΗΝ!!! ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΣΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΟΜΟΡΦΑ ΠΟΙΚΙΛΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ, Η ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΑΨΟΓΗ, ΤΟ ΠΑΙΞΙΜΟ ΤΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σιγα ρε ψηλοκαπουλε, δεν ειναι για οσκαρ αλλα ειναι μια ευχαριστη ελληνικη κωμωδια. εγω οπως και ολος ο κοσμος που ηταν στο σινεμα που την ειδα γελασαμε και μαλιστα στο τελος επεσε και χειροκροτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευτυχως που υπαρχουν και οι κριτικοι κιν/φου για να επιλεγουμε ευκολα τι θα δουμε. Οτι θαβουν αρεσει στον κοσμο και οτι προτεινουν ειναι μονο για κλαματα..
    Ενταξει καμια δουλεια δεν ειναι ντροπη. Ολες καπου ειναι χρησιμες στο κοινωνικο συνολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΕΤΟΙΑ ΠΑΤΑΤΑ ΠΡΟΧΕΙΡΟΨΗΜΕΝΗ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ.
    ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ. ΚΛΑΜΑΤΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εμενα μου αρεσε. Γελασα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. eixa xronia na do toso megali elliniki patata.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Pramgatika h tainia htan foveri!! perasa yperoxa kai tha phgaina aneta na thn ksana dw!! mpravo re paixtoura thanasi!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ ξετρελάθηκα! Την συστήνω! Έχει χιούμορ και περνάει και μηνύματα! Τσαλταμπάσης φοβερός.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το ψηλόκαρδος μπορεί να μετατραπεί πολύ καλύτερα σε ψ@λόμυαλος φίλε μου, ξανασκέψου το! Πίσω από την ασφάλεια της ανωνυμίας σου ως "κριτικός"(ο αλάχ να σε κάνει) και χωρίς όντως καμία απόδειξη για το τι είναι αυτό που κάνει τη γνώμη σου σεβαστή (γιατί δε μετράει μόνο ΤΙ λέμε, αλλά και ποιοί είμαστε γι'αυτό που λέμε), θάβεις μία ταινία που όποιος κι αν πήγε να τη δει, μιλάει με τα καλύτερα. Κρίμα αν όντως επηρεάζουν τέτοιες γνώμες, αν και νομίζω οτι η κρίση του απλού και αγνού θεατή είναι ως επί το πλείστον η σωστότερη. Κ για να σε προλάβω, γιατί είμαι σίγουρος οτι το φαρμάκι σου ψαχνει διέξοδο και απάντηση, εγώ είμαι ανώνυμος και γουστάρω που είμαι ανώνυμος, γιατί είμαι ένας απλός θεατής, που μπορεί να λέει ό, τι πιστεύει, εσύ που το παίζεις ειδήμων όμως είσαι κοτάκι με πούπουλα που το πιο extreme που μπορείς να κάνεις είναι να κλωσσήσεις κανα αυγό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το ανώνυμος θα μπορούσε κάλλιστα να μετατραπεί σε αγάμητος..
    Ξανασκέψου το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Περί ανωνυμίας, "αγαπητέ" ανώνυμε (για να είμαστε τυπικοί), "Ψηλόκαρδος" και "Ανώνυμος" δεν είναι το ίδιο πράγμα. Το πρόβλημα που δημιουργεί η ανωνυμία στο ίντερνετ είναι ότι ο καθένας μπορεί να προσβάλλει ασυστόλως, χωρίς να αναλαμβάνει καμία ευθύνη για ό,τι γράφει.
    Το ψευδώνυμο -ειδικά όταν πρόκειται για τον ίδιο το συντάκτη ενός ατομικού μπλογκ!!!- δεν σου στερεί την ευθύνη όσων λές. Είμαι ο "Ψηλόκαρδος" και όχι "κάποιος", όπως όλοι οι παραπάνω ανώνυμοι. Θα μπορούσα κάλλιστα να ήμουν ο Ορφέας Παπαχαραλάμπου. Θα άλλαζε κάτι;
    Αν θα με έκανε να φαίνομαι πιο ειδήμων, δεν με πολύ-νοιάζει, αφού δεν το επιδιώκω. Δε με χάλαγε να με έκανε ο Αλλάχ επαγγελματία κριτικό, γιατί δεν είμαι! Γράφω γιατί με εκφράζει και γιατί αγαπώ το σινεμά. Αν διάβαζες γνώμη επαγγελματία, δε θα διάβαζες ατομικό μπλογκ! Αν λοιπόν υπάρχει κάτι που κάνει τη γνώμη μου πιο σεβαστή από τη δική σου είναι ότι εγώ δεν την έγραψα για να προσβάλλω κανέναν.
    (Αν εξέλαβες την κριτική ως προσβολή προς εσένα, δεν φταίω εγώ)
    Και ΟΚ, κατανοητό να γράφεις ανώνυμα ως "ένας απλός θεατής, που μπορεί να λέει ό, τι πιστεύει", αλλά τα περί ψωλόμυαλων και ορνίθων δεν τα γράφεις ως «θεατής», αλλά ως «Ανώνυμος».

    Oh wait, να που βρήκα διέξοδο στο φαρμάκι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οντως η ταινια εχει καποια ερασιτεχνικα στοιχεια και φιανετια καπως στημενο το σεναριο ειδικα στην αρχη αλλα το γελιο που εχει αποζημιωνει, εγω την συνηστω για δυο λογους.

    Α. Ενας νεαρος καταφερε να κανει μια ταινια πιθανον με ελαχοστους πορους, καταφερε να μαζεψει γνωστους ηθοποιους, καταφερε να ΠΑΡΑΓΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ γελιο.

    Β. Μαλακια για αλους καλη για αλλους, η ταινια οκ δεν ηταν Η ΤΑΙΝΙΑΡΑ.. αλλα μπορουμε να βοηθησουμε ολοι η επομενη να ειναι καλυτερη εφοσον δειξουμε και εμεις οι θεατες την ελαχιστη εμπιστοσυνη οπως εδειξαν και οι επωνυμοι που επαιξαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΤΗΝ ΕΙΔΑ ΕΧΘΕΣ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΣΚΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!! ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣΑΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΛΙΑ.ΝΑ ΝΑΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟΝ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. τι λες ρε καραγκιοζη μια χαρα ταινια είναι!μαθατε ολοι οι αχρηστοι να κρινετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ψηλοκαρδε, την ταινια την ειδες? Σε αιθουσα κιν/φου? ειχε κοσμο γυρω σου? Διαπιστωσες καποιος αλλος να συμφωνει μαζι σου, απο τις αντιδρασεις την ωρα της προβολης? Δεν μπορω να καταλαβω γιατι τοσο φαρμακι. Μηπως περιμενες να δεις παραγωγη αντιστοιχη των hobbit? αν ειναι ετσι , τοτε εχεις δικιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ειναι γτπ η ταινια. μην μπειτε στο κοπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή