Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015

The imitation game / Το παιχνίδι της μίμησης (2014)

Ήδη από το πρώτο της λεπτό, όπου -υπό την υποβλητική μουσική του Alexandre Desplat- η στιβαρή φωνή του Benedict Cumberbatch ζητά την αμέριστη προσοχή μας και μας προειδοποιεί πως η παραμονή μας στην αίθουσα γίνεται με δική μας ευθύνη, η ταινία μας έχει κερδίσει όσο λίγες. Ο Νορβηγός σκηνοθέτης των «Κυνηγών κεφαλών» δείχνει πως ξέρει πολύ καλά πώς να ανταποκριθεί στις επιταγές του Χόλιγουντ με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και κάνει την αληθινή ιστορία που αφηγείται να φαντάζει αληθινά συγκλονιστική για κάθε είδους κοινό. Ιστορικό θρίλερ και βιογραφικό δράμα συναντιούνται απολαυστικά, με τις εύστοχες χιουμοριστικές πινελιές να δένουν άψογα με το σύνολο, και στο επίκεντρο όλων ένας εξαιρετικός Benedict Cumberbatch σε απόλυτα Οσκαρική φόρμα. Δεν αποδεικνύει απαραίτητα κάτι καινούριο για το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, αλλά φαίνεται πως έχει έρθει η ώρα να διεκδικήσει το αγαλματίδιο που δικαιούται πλήρως.

Το φιλμ ως βιογραφία κατέχει μια σπάνια, απρόσμενη δύναμη. Αρχικώς μοιάζει απλώς με -εντυπωσιακά ενδιαφέρουσα- κινηματογραφική  απεικόνιση ιστορικών γεγονότων, μα όταν μετατοπίζει τον φακό στον ίδιο τον χαρακτήρα του Alan Turing και την ψυχοσύνθεσή του, τότε είναι που φανερώνει πραγματικά την αξία του. Τίποτα δεν είναι εξαρχής προφανές και οι πληροφορίες αποκαλύπτονται σταδιακά και προσεκτικά (μέσα από τρία χρονικά επίπεδα), έτσι ώστε μόνο στο τέλος να φαντάζει πλήρως σκιαγραφημένος ο άνθρωπος που ενσαρκώνει ο Cumberbatch. Εξαιρετικός σεναριακός χειρισμός του θέματος.

 Η μεθοδική κατανόηση του Turing όμως δεν είναι μια εγκεφαλική διαδικασία όπως ίσως ακούγεται (και όπως μάλλον αφήνει να εννοηθεί η αφίσα της ταινίας). Αντιθέτως, είναι μια απροσδόκητα φορτισμένη συναισθηματικά κινηματογραφική εμπειρία, όπου ακόμα και ορισμένα φαινομενικά κλισέ (μεγαλόστομες ατάκες) έχουν τη δική τους ουσιώδη -και σχεδόν συγκινητική- λειτουργία. Και τελικά, η διαπίστωση πως όλα τα γεγονότα που παρακολουθείς είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένα με τα προσωπικά πάθη ενός ανθρώπου και πως όλα ξεκινούν και τελειώνουν στα συναισθήματα και την ψυχολογία του, είναι ικανή να σου φέρει δάκρυα στα μάτια.

Βαθμολογία: 3/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου