Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Mary and Max / Μαίρη και Μαξ (2009) - 5/5

Έχοντας διαβάσει την υπόθεση της ταινίας, περίμενα να δω καθαρό αριστούργημα, μα διαβάζοντας κριτικές φοβόμουν πως θα έπρεπε να αρκεστώ σε μια απλώς καλή ταινία, επομένως σε μεγάλο βαθμό θα απογοητευόμουν. Ε, λοιπόν, οι φόβοι μου διαψεύστηκαν και μπορώ να πω, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, πως η ταινία έφτασε τις προσδοκίες μου. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως το «Mary & Max» είναι ίσως το καλύτερο καρτούν της τελευταίας δεκαετίας, μαζί φυσικά με το αριστουργηματικό γαλλικό «Τρίο της Μπελβίλ».

Τρέφω έτσι κι αλλιώς μια συμπάθεια για το stop motion, γιατί μου φαίνεται πως βγάζει μια μοναδική γοητεία, άφαντη στα ψηφιακά animation. Και όταν αυτό απευθύνεται καθαρά σε ενήλικο κοινό (να κάτι που με εξέπληξε πολύ ευχάριστα), τότε η γοητεία του αυτή γίνεται πραγματικά αξεπέραστη.

Μέχρι τη μέση κυρίως, η ταινία είναι τόσο ξεχωριστή, που μπορεί να εντυπωσιάσει μέχρι και τον πιο ποιοτικά απαιτητικό. Στο σύνολό της, είναι ένα απίστευτα τρυφερό, συγκινητικό και ευαίσθητο δράμα, με πρωταγωνιστές τον παχύσαρκο Μαξ, που ζει στην άχρωμη Νέα Υόρκη, και την Αυστραλή Μαίρη, την οποία παρακολουθούμε καθώς μεγαλώνει. Όλη τη δύναμη του φιλμ θα την εντοπίσετε στους εν λόγω χαρακτήρες, οι οποίοι μπορεί να είναι από πυλό, μα μοιάζουν να ζουν και να αναπνέουν κι έτσι κερδίζουν αμέσως τη συμπάθεια του θεατή και τον κατακλύζουν στ’ αλήθεια με τα συναισθήματά τους. Ο δημιουργός του εξαιρετικού αυτού καρτούν Άνταμ Έλιοτ έχει δείξει απίστευτη φροντίδα στους χειροποίητους ήρωές του, όπως και μία αγάπη, λες και μιλάει για δικούς του ανθρώπους και διηγείται μια απόλυτα προσωπική ιστορία. Προσωπική όμως όχι μονάχα για τον ίδιο, αλλά για κάθε άνθρωπο που θα παρακολουθήσει το πανέμορφο κινηματογραφικό διαμάντι του…

3 σχόλια:

  1. Σπανια θεωρω μια ταινια αρηστουργημα αλλα αυτο το καρτουν ηταν μια καταπληκτικη προσπαθεια.Τα
    γραφικα ηταν μετρια το σεναριο ηταν συμπαθεστατο και δραματικο.
    Ενα μουντο μεν αλλα παρα πολυ καλο σεναριακα φιλμ με
    ενα δραματικο τονο.
    Βαθυ ρεαλιστικο κοινωνικο
    δραμα με δοση καταπληκτικου χιουμορ και καθημερινων καταστασεων.
    Σαφεστατα δεν ειναι κλασσικη ταινια για παιδια.Ειναι ενα πολυ περιεκτικο καλοδουλεμενο χαρτινο δραμα,το οποιο σατιριζει την καθημερινοτητα και τα προβληματα που συναντιονται στις μερες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θοδωρή, συμφωνώ απόλυτα. Τα γραφικά νομίζω ήταν όπως και σε κάθε άλλη ταινία που είναι γυρισμένη με την τεχνική του stop-motion. Η τελευταία θεωρώ πως βγάζει μια αίσθηση περισσότερο παραδοσιακή και αυθεντική από τα ψηφιακά καρτούν και γι' αυτό την εκτιμώ ιδιαιτέρως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η ταινία μου δημιούργησε τις καλλίτερες εντυπώσεις... αν και στην αρχή αναρωτιώμουν, τι θέλει ο κύριος Μαξ με ένα μικρό κορίτσι; Που μπορεί να καταλήξει η γνωριμία τους αυτή; Κι όμως, η ιστορία ήταν τόσο δυνατή που η απορία μου λύθηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή