Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Before sunrise / Πριν το ηλιοβασίλεμα (1995)


«Στην καλύτερη νύχτα της ζωής σου!» εύχεται ένας από τους ολιγάριθμους δεύτερους χαρακτήρες της ταινίας στον πρωταγωνιστή. Ταυτόχρονα, κλείνει το μάτι στον θεατή θυμίζοντάς του προσωπικά βιώματα που πιθανότατα να έχουν αποδειχτεί πράγματι οι καλύτερες εμπειρίες της ζωής του. Κι έτσι είναι που το «Before sunrise» κατορθώνει όχι απλώς να σε κερδίσει, αλλά να σε αγκαλιάσει σφιχτά: με την συγκλονιστική του ειλικρίνεια, αλλά και την απίστευτα ρομαντική ψυχή του…

Εύκολα θα υπέθετε κανείς πως η ιστορία της ταινίας είναι στ’ αλήθεια βιωμένη από τον Richard Linklater και πως ακριβώς γι’ αυτό είχε ο δημιουργός την ανάγκη να την αφηγηθεί κινηματογραφικά. Πράγματι ο Linklater την εμπνεύστηκε από κάποια παρόμοια εμπειρία του (χωρίς να μπορούμε βέβαια να γνωρίζουμε πόση σχέση έχει αυτή με το φιλμ), η εν λόγω αίσθηση όμως προκαλείται αφ’ ενός από το πάθος με το οποίο μοιάζει να έχει δημιουργηθεί το έργο και αφ’ ετέρου από το εξαιρετικό του σενάριο. Ένα σενάριο γεμάτο διαλόγους, τόσο δεξιοτεχνικά γραμμένους ώστε μέσα από λόγια απλά και απολύτως καθημερινά αναδύεται σε όλο του το μεγαλείο ο έρωτας του νεαρού ζευγαριού. Τόσο αληθινούς ώστε υπάρχουν στιγμές που ο θεατής αντικρίζει τον εαυτό του στη θέση των πρωταγωνιστών. Και, τέλος, τόσο εμπνευσμένους και προσεγμένους ώστε σκιαγραφούνται τέλεια οι χαρακτήρες των δύο ηρώων σε όλες τις διαστάσεις τους. Δεν είναι τυχαία μάλιστα η συμμετοχή της  Kim Krizan ως συν-σεναριογράφου, μιας και όντας γυναίκα συνέβαλε σημαντικά στην εντυπωσιακή σεναριακή κατανόηση και, κατά συνέπεια, την διεισδυτική απόδοση τόσο μιας ανδρικής όσο και μιας γυναικείας προσωπικότητας. Αξιοσημείωτη η σεκάνς του «παιχνιδιού της τηλεφωνικής συνομιλίας», λόγω του πόσο ουσιαστική, πολυεπίπεδη και αφοπλιστικά ευρηματική μέσα στη ρεαλιστική λιτότητά της είναι.

Και φυσικά, είναι δύσκολο να φανταστείς πως ο Ethan Hawke και η Julie Delpy δεν είναι και στην πραγματικότητα ο Jesse και η Celine, παράφορα ερωτευμένοι μεταξύ τους. Όπως είναι εξίσου δύσκολο να φανταστείς πώς θα μπορούσε ο έρωτας αυτός να είναι τόσο έντονος χωρίς τον τρίτο βασικό πρωταγωνιστή της ταινίας, τη σαγηνευτικά ατμοσφαιρική Βιέννη…

Βαθμολογία: 4/5

3 σχόλια:

  1. Πράγματι, είναι από εκείνες τις ταινίες που αποδεικνύουν ότι μία ταινία για να είναι καλή δε χρειάζεται πολλά, αλλά ουσιαστικά. Πολύ "ρομαντικά ρεαλιστική", τρυφερή ταινία και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες του είδους της.:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οπως τα λες είναι. Σημείο αναφοράς της σύγχρονης ρομαντικής κομαντί. Πολύ ευχάριστη έκπληξη ήταν και το δεύτερος μέρος όπου το θεωρώ ισάξιο με το πρώτο. Περιμένω πως και πως το τρίτο μέρος!

    4/5: Πολύ καλή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητοί,
    θα δω κι εγώ σύντομα το 2ο και φυσικά ανυπομονώ πολύ και για το γυρισμένο στην Ελλάδα 3ο! Αυτό εδώ πάντως το ερωτεύτηκα... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή