Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Leon / Λεόν: ο Επαγγελματίας (1994)


  Ο Λεόν (Jean Reno) είναι ένας πληρωμένος από την Ιταλική μαφία εκτελεστής, που μένει απομονωμένος σε ένα μικρό διαμέρισμα της Νέας Υόρκης, μακριά από σχέσεις και συναισθήματα. Μετά όμως από τυχαία γεγονότα, ο Λεόν καλείται να προστατέψει την Ματίλντα (Natalie Portman),  ένα 12χρονο κορίτσι, που άθελα του έγινε μάρτυρας στην δολοφονία της οικογένειας της.
  Η στιβαρή σοβαρότητα του Λεόν έρχεται κόντρα στο νεύρο και την σπιρτάδα της Ματίλντα, που αναστατώνει την μέχρι τώρα ρουτίνα της δουλειάς του. Έτσι, στον φακό του Luc Besson καταγράφεται ένα δυναμικό δίδυμο, με έντονες διαφορές αλλά και κοινά που σιγά σιγά φανερώνονται. Το καστ συμπληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο, καθώς το δίδυμο μας έρχεται αντιμέτωπο με τον αστυνόμο Stansfield (Gary Oldman).
   Ο Jean Reno γοητεύει σκιαγραφώντας με χαρακτηριστικό τρόπο τον Ιταλό εκτελεστή, δίνοντας του το κατάλληλο ύφος αλλά και πολύ στιλ. Αντίστοιχα, η Portman εντυπωσιάζει στην πρώτη της εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη, ανταποκρινόμενη με ιδιαίτερα εύστοχο τρόπο σε έναν δύσκολο ρόλο. Ο Oldman βέβαια κλέβει την παράσταση, παίζοντας έναν απ τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του, ενσαρκώνοντας έναν ανισσόροπο, εξαρτημένο απ’ τα χάπια αστυνόμο της Δίωξης, παθιασμένο με το χρήμα, το αίμα..και τον Μπετόβεν!
    Η ταινία κινείται με γρήγορο και σίγουρο ρυθμό, που πατάει πάνω σε ένα υπέροχο soundtrack από τον Eric Serra. Xάνει για λίγο την δυναμικότητα της περίπου στην μέση, χωρίς όμως αυτό να την καθιστά κουραστική. Μας ξεπληρώνει άλλωστε στο δεύτερο μέρος, με μία ακόμα αξιομνημόνευτη σεκάνς κυνηγητού, αίματος και πυροβολισμών μέχρι το φινάλε της. Το σενάριο (επίσης από τον Luc Besson) είναι προσεγμένο και έξυπνο σε πολλά επίπεδα, τόσο που αποτέλεσε βασική επιρροή για το (μετριότατο ως κακό) Safe (2012) του Boaz Yakin, και πολλά άλλα φιλμ παρόμοιας κατεύθυνσης.

Βαθμολογία: 3.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου