Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

American hustle / Οδηγός διαπλοκής (2013)

Δεύτερος… «Οδηγός» από τον David O. Russel («Διαπλοκής», μετά τον «Αισιοδοξίας»), με καλύτερες επιδόσεις, αυτή τη φορά, στο είδος που υπηρετεί. Ψεύτικες ταυτότητες, απάτες και συνομωσίες ανάμεσα σε FBI, μαφία και μικροαπατεωνίσκους θα μπορούσαν εύκολα να κουράσουν έναν ανεξοικείωτο με το είδος θεατή, ειδικά όταν συνδυάζονται με τη σύγχρονη χολιγουντιανή συνήθεια του γρήγορου ρυθμού και της χαοτικά ασταμάτητης πληροφορίας, που έχουν ως συνέπεια (και, ίσως, στόχο) τα δυσδιάκριτα σεναριακά κενά. Αν όμως ο «Οδηγός αισιοδοξίας» (που, πέρα από τον παρόμοιο τίτλο, θεματικά δεν έχει καμία συγγένεια με τον «Οδηγό διαπλοκής») δεν προσέφερε κατά τη γνώμη μου τίποτα καινούριο στην κορεσμένη αμερικανική rom-com, η νέα ταινία του Russel καταφέρνει να εκπλήξει ευχάριστα. Όχι γιατί είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, αλλά απλώς επειδή δεν παίρνει τον εαυτό της απολύτως στα σοβαρά.

Ο Russel σκηνοθετεί με κέφι και το χάρμα οφθαλμών καστ του δείχνει να το διασκεδάζει, με αποκορύφωμα τον απρόσμενα απολαυστικό Bradley Cooper. Παραδόξως, η Jennifer Lawrence μου φάνηκε να προσπαθεί λίγο περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε να δώσει μια σαφούς οσκαρικού προσανατολισμού ερμηνεία, χωρίς ωστόσο αυτό να μειώνει κατ’ ανάγκη την σταθερά μεγάλη ερμηνευτική της δύναμη. Επιπλέον, μία απολαυστική cameo εμφάνιση από τον Robert DeNiro στον πιο κατάλληλο ρόλο και ένα τέλεια ταιριαστό soundtrack συνθέτουν ένα διασκεδαστικότατο crime-movie, με λίγο «τσιμπημένη» διάρκεια, αλλά και αρκετές οσκαρικές υποψηφιότητες στο τσεπάκι…

Βαθμολογία: 3/5

4 σχόλια:

  1. ... δεν έτυχε να το δω... αλλά.. λάικ ο Ντε Νίρο!!!...
    καλή χρονια, φίλε Ψηλοκαρδε!!! ό,τι ποθείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (Πολύ) καλή χρονιά Παρασκευή!!!

    Τον ΝτεΝίρο λίγο τον είδαμε αλλά ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη η παρουσία του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου άρεσε πολύ στο σύνολό της η ταινία και θα συμφωνήσω μαζί σου για τις δόσεις χιούμορ και τη διάρκεια! Η Amy Adams και η Jennifer Lawrence μου άρεσαν εξίσου πολύ, όπως και η αστεία πλευρά του Bradley Cooper, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η μεταμόρφωση του Christian Bale. Για να δούμε πως θα τα πάει η ταινία στην κούρσα των βραβείων! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαριόν, άλλο πράμα ήταν αυτό το καστ... Στα βραβεία πάντως προσωπικά δεν πιστεύω να πάρει κάτι, παρά τις σίγουρες υποψηφιότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή