Σάββατο, 1 Μαρτίου 2014

Blogoscars 2014: Καλύτερη ταινία (Part 1)

Καλύτερη ταινία. Here we go λοιπόν. 20άδα (εδώ 25άδα) ταινιών σε 2 parts και πριν ξεκινήσουμε, κάνω μια μικρή παρένθεση. Πρώτον, θέλω να πω ότι (ε, για να μην ξεπεράσω και την 25άδα) άφησα με βαριά καρδιά εκτός το κατ' εμέ υποδειγματικό στο είδος του "Oblivion". Και δεύτερον, πρέπει να ομολογήσω τα "κενά" μου στην "ύλη". Οι δύο ταινίες που στεναχωριέμαι περισσότερο που έχασα (και, όντας ελληνικές, άντε να τις βρεις αν δεν τις προλάβεις στο σινεμά) είναι "Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού" και το "September". Από κει κι έπειτα, αναγκάστηκα να διακόψω στη μέση την παρακολούθηση της "Τέλειας ομορφιάς", μα ομολογώ πως δε με εμπνέει να τη συνεχίσω -δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα μείνει έξω από τη λίστα μου. Ντοκιμαντέρ, επίσης, δεν συμπεριέλαβα, παρότι οι "Ιστορίες της ζωής μας" της Sarah Polley με κέρδισαν. Αφήνω όμως τα πολλά λόγια και φύγαμε για το blogοσκαρικό φινάλε...

Πριν την -χορταστική- 20άδα:

25. Don Jon

24. Enough said

23. Prince avalanche

22. The Hunger Games: Catching fire

21. Mud20
Much ado about nothing
Γιατί ο Joss Whedon διασκευάζει Shakespeare ευφυώς, διατηρώντας τους πρωτότυπους διαλόγους, μεταφέροντας όμως την ιστορία του στο σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι σε στιγμές ξεκαρδιστικό, ενώ το μεράκι και η αισθητή αγάπη του Whedon για το δημιούργημά του αποπνέει και μια σχεδόν συγκινητική ευαισθησία.
(Βαθμολογία: 3.5/5)19
Γιατί είναι ένα απολαυστικά ατμοσφαιρικό και μυστηριακό δραματικό θρίλερ, με αναμενόμενο μεν, εκπληκτικά σκηνοθετημένο δε φινάλε, αλλά και με ιδιαίτερη τρυφερότητα.
(Βαθμολογία: 3.5/5)18
Gravity
Γιατί δεν έχει υπάρξει πιο ζωντανή αίσθηση πως βρίσκεσαι πράγματι στο διάστημα.
(Βαθμολογία: 3.5/5)17
Philomena
Δύσκολο θέμα, ευχάριστη προσέγγιση, συγκινητική ταινία.
(Βαθμολογία: 3.5/5)16
Γιατί είναι ένα άκρως νοσταλγικό καρτούν αισθητικής παιδικού εικονογραφημένου παραμυθιού.
(Βαθμολογία: 3.5/5)15
Ο εχθρός μου
Γιατί προσωπικά δεν είδα καλύτερη ελληνική ταινία τη χρονιά που πέρασε.
(Βαθμολογία: 3.5/5)14
Only lovers left alive
Μελαγχολικά, αιωνίως ερωτευμένα βαμπίρ στο υπνωτιστικά εικονογραφημένο σήμερα.
(Βαθμολογία: 3.5/5)13
Your sister's sister
Γιατί είναι η εξαιρετικά τρυφερή, μινιμαλιστική ιστορία ενός, ας το πούμε, ερωτικού τριγώνου, στην πιο προσγειωμένα ανθρώπινη απεικόνισή του.
(Βαθμολογία: 3.5/5)12
Le passe
Γιατί αποτελεί μια στιβαρή δραματική διαδρομή που αξίζει να ακολουθήσει κανείς, ακόμη κι αν ίσως ζητά και μια δεύτερη θέαση.
(Βαθμολογία: 3.5/5)11
Γιατί, παρότι καθαρά χολιγουντιανού περιτυλίγματος, έχει ειλικρινείς προθέσεις και ψυχή.
(Βαθμολογία: 3.5/5)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου