Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Eastern boys / Αγόρια απ' τα ανατολικά (2013)

Ο σεναριογράφος του εξαιρετικού «Ανάμεσα στους τοίχους» (Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες το 2009) Robin Campillo γράφει και σκηνοθετεί μια ταινία εξίσου έντονου κοινωνικού χαρακτήρα, εστιασμένη στην ομοφυλοφιλία και στην παράνομη μετανάστευση σε πρώτο πλάνο, αλλά και στις ταξικές διαφορές σε δεύτερο. Ο Campillo αφηγείται την ιστορία του μέσα από τέσσερα κεφάλαια. Στο πρώτο, ρίχνουμε μια κλεφτή ματιά σε ένα κομμάτι της καθημερινότητας μιας συμμορίας αγοριών «απ` τα ανατολικά», εν μέσω μιας κινηματογράφησης που απλά καταγράφει και παρατηρεί, χωρίς αφηγηματικότητα και (υποτιτλισμένους) διαλόγους.

Σε κάθε ένα από τα ακόλουθα κεφάλαιά του, το φιλμ παίρνει αιφνιδιαστικά απρόσμενες τροπές, τόσο στο στόρι του, όσο και στο κινηματογραφικό του είδος. Ο Campillo μεταπηδά με αξιοθαύμαστη άνεση από το καθηλωτικό θρίλερ στο τρυφερό δράμα και αντιστρόφως, δημιουργώντας μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κινηματογραφική εμπειρία γεμάτη εκπλήξεις. Και μπορεί η πλοκή να αλλάζει παντελώς κατευθύνσεις, μα ποτέ δεν χάνει τον προσανατολισμό της. Οι απολαυστικές στροφές της κινηματογραφικής διαδρομής δεν γίνονται μόνο για τη φόρμα, αλλά υπηρετούν αυστηρά το στόρι και την ουσία του, με το ρεαλισμό και την κοινωνική διάσταση να παραμένουν πάντα στο επίκεντρο.

Έτσι, οι ιστορίες δύο ανθρώπων που αμφότεροι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να γίνουν αποδεκτοί από την κοινωνία -αν και ο καθένας με διαφορετικό τρόπο, είτε ξεκάθαρα είτε πιο δυσδιάκριτα- συναντιούνται σε ένα αφοπλιστικά τρυφερό queer love-story, αλλά και σε ένα καθηλωτικά αγωνιώδες κοινωνικό θρίλερ. Και με την πρωτοτυπία αυτού του εντυπωσιακά επιτυχημένου συνδυασμού σαν κινητήρια δύναμη, το επιδέξια γραμμένο, σκηνοθετημένο και ερμηνευμένο «Eastern boys» αποδεικνύεται αξιομνημόνευτα δυνατό σε όλη τη γκάμα των διαφορετικών αισθήσεων που κατορθώνει να σου προκαλέσει.

Βαθμολογία: 3.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου