Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Chatroom / Τρόμος στο διαδίκτυο (2010)

Όντας μία ταινία από τον σκηνοθέτη των πρω- τότυπων εκδοχών των μεταφυσικών ταινιών τρόμου «Ring» και «Dark water», θα περίμενε κανείς από το «Chatroom» να αποτελεί ένα καθαρόαιμο, ταχείας κατανάλωσης, εύπεπτο θρίλερ. Προσωπικά ωστόσο, διαπίστωσα με έκ- πληξη πως η ταινία δεν παρέμεινε εγκλωβι- σμένη στην ευρηματική αρχική της ιδέα (απει- κόνιση των ηλεκτρονικών chat rooms ως πραγματικά δωμάτια όπου συγκεντρώνονται ομάδες ατόμων για να συζητήσουν) κι έτσι το σενάριό της δεν αφέθηκε στα χέρια του αυτόματου πιλότου. Αντίθετα, εκμεταλλεύεται τον εύστοχο συμβολισμό της με πολύ προσοχή, αξιοποιώντας τον στο έπακρο, χωρίς ποτέ να χάσει τον έλεγχο και να παρασυρθεί από αυτόν καταλήγοντας σε υπερβολές.

Προχωρά, μάλιστα, τον προβληματισμό της (γύρω από τους κινδύνους του διαδικτύου και τα άτομα που βασικά κινδυνεύουν από αυτό) ένα βήμα παρακάτω. Αναπτύσσει έξυπνα τις ιδέες της σε ένα σενάριο ομολογουμένως εντυπωσιακό από πλευράς σύλληψης.

Εντούτοις, ενώ το σενάριό του είναι που καθιστά το φιλμ άξιο κάποιας διάκρισης, αποτελεί ταυτόχρονα και την βασική του αδυναμία. Πρώτον διότι μοιάζει όσον αφορά τη δομή και την εξέλιξη ανοργάνωτο (συν ότι το φινάλε αστοχεί σχεδόν σε κάθε επίπεδο), αλλά κυρίως γιατί η εμβάθυνση στους χαρακτήρες είναι υπερβολικά ισχνή. Το να βλέπεις τους πρωταγωνιστές να μοιάζουν σαν να μην έχουν καμία δική τους βούληση και να αλλάζουν γνώμες σαν… πουκάμισα είναι επιεικώς αφελές.

Σε γενικές γραμμές, παρόλα αυτά, θεωρώ πως η ταινία αξίζει να της δώσει κανείς μία ευκαιρία, καθώς ρίχνει, με πολύ μοντέρνο τρόπο, μία πολύ εύστοχη ματιά γύρω από τους επίκαιρους κινδύνους του ίντερνετ. Ίσως δεν τα καταφέρνει τέλεια, όμως πιστεύω ότι κάνει την τολμηρή αρχή σε ένα θέμα που στο μέλλον θα το ξαναδούμε πολλές φορές…

Βαθμολογία: 2.5/5

4 σχόλια:

  1. Καλησπέρα και καλή χρονιά!:)
    Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου! Ενώ η ταινία έχει κάποια καλά και πρωτότυπα σημεία, όπως είπες πολύ σωστά "το σενάριό [...] αποτελεί ταυτόχρονα και την βασική του αδυναμία. Πρώτον διότι μοιάζει όσον αφορά τη δομή και την εξέλιξη ανοργάνωτο (συν ότι το φινάλε αστοχεί σχεδόν σε κάθε επίπεδο), αλλά κυρίως γιατί η εμβάθυνση στους χαρακτήρες είναι υπερβολικά ισχνή."! Μου άρεσε ιδιαίτερα ο τρόπος παρουσίασης των chatroom, αλλά περίμενα κάτι παραπάνω! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου Δήμητρα! Καλή χρονιά επίσης, με υγεία και χαρά (και όσο περισσότερες ταινίες γίνεται...).
    Χαίρομαι που συμφωνούμε! Είχα διαβάσει και την δική σου κριτική άλλωστε πριν δω την ταινία.

    Βέβαια το γεγονός ότι περίμενα να τη βρω μεγάλη πατάτα με έκανε να μείνω πάρα πολύ ευχαριστημένος τελικά!... Η οπτικοποίηση των chat rooms και η σύλληψη γενικότερα του θέματος νομίζω πως άξιζε πραγματικά. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμένα με κέρδισε!

    Και δεν περίμενα μεγαλύτρη εμβάθυνση στους χρακτήρες όπως και δε θα την περίμενα και σε κανένα τσατ-ρουμ ούτως ή άλλως. Το έπιασε τέλεια και στη σωστή του διάσταση. Είναι τόσο επιπεδο όσο μας το έδειξε. Απλά οι προεκτάσεις του ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ και γι αυτόσ το φινάλε όλοι ξεροκαταπίνουν... και ο πιτσιρικάς μένει στο σκοτάδι...

    Νομίζω ότι η κριτική γενικότερα δεν το είδε έτσι και ίσως θα επρεπε.

    Ισως σε κάποια χρόνια που θα υπάρχει αρκετή απόσταση απο τα ήθηκαι την τεχνολογία και θα έχουν γίνει και δέκα διατριβές στην ψυχιατρική παραπάνω να ξαναδούμε με άλλο μάτι το δόλιο το εργάκι που τα είπε αλλά δεν προσέξαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ ανώνυμε,
    συμφωνώ ότι στα τσατ-ρουμς τα πράγματα είναι απολύτως επίπεδα. Η έλλειψη εμβάθυνσης στους χαρακτήρες για την οποία μιλάω αφορά την καθαρά κινηματογραφική οπτική της ταινίας (σενάρια, σκηνοθεσίες κλπ), κατά την οποία εντοπίζονται αρκετές αδυναμίες.
    Από πλευράς σύλληψης και νοήματος, βρήκα την ταινία εντυπωσιακή και σε αυτό το κομμάτι μπορώ να πω πως με κέρδισε κι εμένα. Κι εγώ πιστεύω πως έχει πολλά πράγματα να πει! Νομίζω παρόλα αυτά (και ελπίζω) πως θα τα ξαναδούμε στο μέλλον και με ακόμα καλύτερο τρόπο! :)
    Καλές υπόλοιπες μέρες καλοκαιριού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή