Κυριακή, 31 Ιουλίου 2011

Switch (2011)

Έχω την εντύπωση πως οι Γάλλοι έχουν ταλέντο στην περιπέτεια. Μου φαίνεται πως οι γαλλικές περιπέτειες χαρακτηρίζονται από ένα συγκε-κριμένο, σοβαρό και ώριμο ύφος, που ξεπερνά τις αντίστοιχες αμερικάνικες. Και αυτός είναι και ο λόγος που το «Switch» κερδίζει πόντους και δεν επιτρέπει στις αφελείς στιγμές και τις υπερβολές του να πάρουν τον έλεγχο.

Η ταινία στο σύνολό της δεν ξεχωρίζει, είναι όμως αξιόλογη. Για να πω την αλήθεια θα μπορούσε να ξεχωρίσει, αν έδινε περισσότερη σημασία στον τίτλο της. Το ‘Switch’ υποτίθεται πως είναι ένα σάιτ ανταλλαγής σπιτιών και σε αυτό χρωστάει η ταινία το εξαιρετικά ενδιαφέρον σχόλιό της πάνω στην διαδικτυακή απάτη. Ο σκηνοθέτης όμως σιγά σιγά μοιάζει να ξεχνιέται, παραδίδεται στην καθαρόαιμη αστυνομική περιπέτεια και δεν γίνεται άλλη αναφορά στον τίτλο του φιλμ. Μέχρι τη σκηνοθετική σκυτάλη να αναλάβει ο αυτόματος πιλότος, η ταινία είναι καθηλωτική και το ενδιαφέρον του θεατή μέγιστο. Στη συνέχεια μετατρέπεται απλώς σε μία περιπετειούλα που αξίζει για μια βραδιά σε θερινό.

‘Αυτόματος πιλότος’; Περίπου. Σίγουρα δεν προσφέρει κάτι περισσότερο από μία επιτυχημένη επανάληψη όσων έχουμε δει και έχουμε ξαναδεί, ωστόσο ο σκηνοθέτης προσθέτει ένα προσωπικό στίγμα, δίνοντας αξιοσημείωτη προσοχή στα πλάνα του, τις κινήσεις της κάμερας, αλλά και στις τοποθεσίες των γυρισμάτων, που καθιστούν το έργο απολαυστικό.

Το να βλέπεις την γλυκύτατης φυσιογνωμίας ηρωίδα να πηδάει από μπαλκόνι σε μπαλκόνι φυσικά και είναι υπερβολικό, αλλά η μετατροπή της σε action girl δεν έγινε τόσο ξαφνικά όσο πολλοί υποστηρίζουν, αντίθετα η γυμναστική της στην αρχή της ταινίας αποτελεί προοικονομία του τι πρόκειται να ακολουθήσει και σαφή ένδειξη των ικανοτήτων της. Η (αφελής κατά τ' άλλα) σκηνή όπου βλέπουμε τη μητέρα με το όπλο στο χέρι πείθει ότι η Σοφί είχε γνώσεις και εμπερία επί του θέματος...

Τώρα άλλες αφέλειες και υπερβολές δεν μπορώ να πω ότι τις αποφεύγει και το βρήκα απαράδεκτο που μέσα σε γαλλική ταινία παρατήρησα διαφημίσεις αμερικανικών ταινιών…

Βαθμολογία: 2.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου