Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Stoker (2012)


Αρκετά υποβλητικό θρίλερ, το οποίο θα ικανοποιήσει τους φαν τους είδους και όσους θα αρκεστούν στην στυλιζαρισμένη πλευρά του. Δεν θα χαραχτεί, όμως, στη μνήμη αυτών που περίμεναν από το πρώτο αγγλόφωνο πόνημα του Chan-wook Park να ξεφύγει από τις συνήθεις, χλιαρές και αμέτρητες φορές αναμασημένες θριλερικές απόπειρες του Χόλιγουντ.

Βασικά, το «Stoker» είναι καθαρά ταινία σκηνοθεσίας. Κύριος πρωταγωνιστής της, με άλλα λόγια, δεν είναι παρά η σκηνοθεσία του γνωστού Κορεάτη. Γιατί ο τρόπος με τον οποίο το φιλμ κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή από την αρχή μέχρι το τέλος του είναι η προσεγμένη κινηματογράφηση, τα αστείρευτα σκηνοθετικά ευρήματα, ο έξυπνος συνδυασμός ήχου και εικόνας και η σφιχτοδεμένη αφηγηματική τεχνική του, στοιχεία τα οποία αποσκοπούν επιτυχώς σε μια παρακολούθηση που δεν θα κουράσει και θα διατηρήσει αμείωτη την ένταση για εκατό λεπτά. Επιπλέον, η -ως επί το πλείστον υπαινικτική- αίσθηση νοσηρότητας, αλλά και ερωτισμού είναι ευστοχότατη και λειτουργεί καθηλωτικά.

Όσο όμως ο Chan-wook Park διαθέτει έμπνευση και ζωντάνια, άλλο τόσο αυτές λείπουν δυστυχώς από το σενάριο. Οι Wentworth Miller και Erin Cressida Wilson προσπαθούν με νύχια και με δόντια να υφάνουν ένα πέπλο μυστηρίου, είναι όμως τόσο χιλιοειπωμένα όσα αφηγούνται, που αυτό εξατμίζεται άχαρα καθώς το φιλμ πλησιάζει στο τέλος του. Το φινάλε του, δε, είναι παντελώς αδιάφορο, μιας και το στόρι φαντάζει ανολοκλήρωτο.

Εν ολίγοις, η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Chan-wook Park αποτελεί ένα θρίλερ πιο mainstream απ’ ό,τι αναμενόταν και πολύ αδύναμο σεναριακά, το οποίο όμως ποντάρει κατ’ εξοχήν στις (σχεδόν επιδεικτικά) εμφανείς ικανότητες του Κορεάτη δημιουργού.

Βαθμολογία: 2.5/5

4 σχόλια:

  1. Η Mia Wasikowska σταθερή αξία πάντως και επόμενη μεγάλη ηθοποιός για το Hollywood!

    www.tainiokritikes.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήταν όντως καλή και ομολογώ πως δεν της το 'χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kapws periergh tainia pou sigoura den tha tn xaraxthriza ws thriller ...wstoso fanhke arketa se authn thn tainia h diastrofh tou anthrwpinou nou kai pou mporei na ftasei o anthrwpos .To telos kata th gnwmh mou htan kapws anatreptiko alla genika dn prosefere kai polla kai htan kapws xasimo xronou...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τρόμου δεν θα το 'λεγες, θρίλερ όμως γιατί όχι; Βέβαια είναι συνηθισμένο το μπέρδεμα μεταξύ των δύο (πολύ κοντινών) ειδών..

    ΑπάντησηΔιαγραφή