Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Snow White and the huntsman / Η Χιονάτη και ο κυνηγός (2012)

Πέρα από το γεγονός ότι είναι ασύγκριτα ανώτερο της σαφώς πιο παιδικής εκδοχής της Χιονάτης «Mirror mirror» της ίδιας χρονιάς, το «Snow White and the huntsman» εκπλήσσει ευχάριστα και ως ένα χορταστικότατο μπλοκμπάστερ. Δανειζόμενο εμφανώς από τη μυθολογία και το ύφος του «Lord of the rings», το φιλμ καταφέρνει να προσαρμόσει αποτελεσματικότατα το παραμύθι της Χιονάτης στα μέτρα μιας μεγαλοπρεπούς, σκοτεινής περιπέτειας επικής φαντασίας.

Αν και στο σενάριο δεν εντοπίζεται η παραμικρή έκπληξη (και το μάλλον απογοητευτικό φινάλε θα είχε ανάγκη από μία), η –για το είδος του φιλμ τέλεια- σκηνοθεσία του πρωτοεμφανιζόμενου Rupert Sanders αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα και το αληθινά αξιοπρόσεκτο επίτευγμα αυτής της «Χιονάτης». Ο Sanders φαίνεται να ξέρει ακριβώς πώς να χειριστεί ένα μπλοκμπάστερ και κατορθώνει να διατηρήσει τη σοβαροφάνειά του στα ιδανικά επίπεδα. Σε ένα διάλλειμα από τη γενική «σκοτεινιά» του, το φιλμ περίπου στα μισά παίρνει μία πνοή αποφόρτισης και υιοθετεί για πρώτη φορά την αισθητική κλασικού παιδικού παραμυθιού, φτάνοντας στην κορύφωση της ψυχαγωγικής απόλαυσης που μπορεί μια ταινία του είδους να προσφέρει.

Βαθμολογία: 3/5

4 σχόλια:

  1. Δεν θα συμμεριστώ την θετική σου "αύρα" για αυτήν την ταινία. Με έχουν κουράσει όλες αυτές οι αφελείς και προσχηματικές μεταφορές παραμυθιών. Μέχρι και ικανότατοι σκηνοθέτες (Μπάρτον, Ράιμι) έχουν υποπέσει στο λάθος αυτό.

    1,5/5: Μέτρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aυτό που με κατάκτησε σε αυτην την ταινία είναι τα ειδικά εφέ και το animation καθώς και η ερμηνεία της ''κακιάς μαγεισσας''.Εκπληκτική ηθοποιός.Αλλα κατα τ'άλλα,η ταινία δεν μου έμεινε ιδιαίτερα οπότε θα βαθμολογήσω με ενα 2.5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αργύρη, με το "προσχηματική μεταφορά" δεν μπορώ με κανέναν τρόπο να διαφωνήσω. Και επίσης δεν μου άρεσε καθόλου η "Αλίκη" του Μπάρτον. Αυτή τη Χιονάτη όμως τη βρήκα απολαυστική για το είδος της.
    Εύα, με εσένα δεν μπορώ να διαφωνήσω καθόλου στη βαθμολογία. Ίσως και να 'ναι λίγο επιεικές το δικό μου 3, αλλά προηγήθηκε, βλέπεις, το "Mirror mirror", ε, και η διαφορά τους δε θα μπορούσε να εκφραστεί μόνο με μισό αστέρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλά,το mirror mirror,ήτανε ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.Oτιδήποτε αλλο πώ είναι απλα σπατάλη σάλιου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή