Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014

Deliver us from evil / Ξόρκισε το κακό (2014)

Ο κινηματογραφικός τρόμος είναι ίσως το πιο πάσχον καλλιτεχνικά είδος, με τα αξιοπρεπή παραδείγματά του να σπανίζουν στ’ αλήθεια. Φταίει που τα περισσότερα εγχειρήματα δεν είναι παρά παραλλαγές της ίδιας ταινίας, φταίει που το Χόλιγουντ βλέπει στο είδος σχεδόν αποκλειστικά την ευκαιρία για «αρπαχτές», φταίει που ο τρόμος καθαυτός, ελλείψει έμπνευσης, προσεγγίζεται εντελώς επιφανειακά, χωρίς να υπάρχει διάθεση από κανέναν να προσπαθήσει να δημιουργήσει κάτι σε βάθος τρομακτικό. Και το «Deliver us from evil» του κατά τ’ άλλα έμπειρου στο είδος Scott Derrickson αποτελεί ένα αρκετά καλό παράδειγμα τού πώς δεν πρέπει να προσεγγίζεται μια ταινία τρόμου…

Στα επιμέρους, υπάρχουν ορισμένα μάλλον εύκολα, αλλά πράγματι αποτελεσματικά «τρομάγματα», όπως και κάποιες σκηνές που δημιουργούν μια αίσθηση ανατριχίλας. Αν όμως μπορεί να σου μείνουν δυο-τρεις (όχι παραπάνω) τρομακτικές στιγμές, στο σύνολό της η ταινία αποτυγχάνει πλήρως στη δημιουργία οποιασδήποτε ατμόσφαιρας (με την αστυνομική ιδιότητα του ήρωα και το γρήγορο μοντάζ να κάνουν απλώς τα πράγματα χειρότερα) και δεν καταφέρνει να δομήσει το απαραίτητο κλιμακούμενο σασπένς. Το σενάριο αφήνει λεπτομέρειες αδιευκρίνιστες και μετέωρες, ενώ δε μας κάνει να νοιαστούμε αρκετά για τον πρωταγωνιστή, του οποίου το οικογενειακό δράμα φαντάζει απερίγραπτα κλισέ. Πόσο μάλλον, δε, για τον «ανορθόδοξο» ιερέα του Edgar Ramirez, που ούτε αναπτύσσεται ως χαρακτήρας ούτε πείθει κανέναν και βρίσκεται εκεί απλώς για να πετάει στομφώδεις ατάκες περί της φύσης του κακού και της σχέσης των ηρώων με τον Θεό, αγγίζοντας όρια παρωδίας. Τα όρια αυτά μάλιστα η ταινία τα πλησιάζει επικίνδυνα συχνά, άλλοτε ακούσια (η τραγελαφική «δαιμονισμένη» Olivia Horton και οι λατινικοί ψαλμοί-τραγουδάκια του εξορκιστή Ramirez) και άλλοτε (μάλλον) εκούσια, δημιουργώντας για κάποιον λόγο που κανείς δεν κατάλαβε μια παντελώς αυθαίρετη σύνδεση μεταξύ των μεταφυσικών δαιμόνων και… των Doors!

Ομολογουμένως πάντως, για ταινία τρόμου που θέλει τους δαιμονισμένους της να αναπαράγουν στίχους των Doors και χρησιμοποιεί για soundtrack των εξορκισμών της το «Break on through to the other side», το «Deliver us from evil» είναι όσο πιο τρομακτικό θα μπορούσε να είναι.

Βαθμολογία: 1.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου