Κυριακή, 11 Αυγούστου 2013

The Mask / Η Μάσκα (1994)

Οι ερμηνευτικές υπερβολές του Jim Carrey συνδυάζονται με την ακόμα μεγαλύτερη, καρτουνίστικη υπερβολή των ειδικών εφέ και το αποτέλεσμα είναι ίσως ο πιο απολαυστικός ρόλος του διάσημου κωμικού! Ένας ρόλος τόσο αξιομνημόνευτα παλαβός, ώστε ο Carrey φαντάζει ιδανικός για την ενσάρκωσή του. Ο Stanley Ipkiss είναι ένας loser τραπεζικός υπάλληλος με χαμηλή αυτοπεποίθηση, του οποίου η ζωή τού προσφέρει πολύ λίγα για να είναι ικανοποιημένος με αυτήν. Ώσπου, τυχαία, θα ανακαλύψει μια μαγική μάσκα που θα του χαρίσει απίστευτες ικανότητες…

Αν ο Ipkiss μπορεί να θεωρηθεί σούπερ-ήρωας, τότε ανήκει στους πιο πρωτότυπους, αλλά και ουσιαστικότερους του είδους, καθώς οι δυνάμεις που του προσφέρει η «σούπερ» μάσκα δεν είναι η ικανότητα να πετάει και να βλέπει μέσα από τοίχους, αλλά να κάνει πραγματικότητα τις καταπιεσμένες του επιθυμίες! Με έναν μάλλον ανορθόδοξο τρόπο βέβαια, ο οποίος παριστάνεται κινηματογραφικά με ευρηματικά εφέ ξέφρενης διάθεσης, που συνάδουν περισσότερο σε παιδικό καρτούν παρά σε live-action κωμική περιπέτεια. Έτσι, ο Chuck Russell κατορθώνει να συνταιριάξει τόσο εύστοχα την πεζή πραγματικότητα που βιώνει ο ήρωας με μία τρέλα που παραπέμπει στα παραδοσιακά κινούμενα σχέδια, ώστε εντέλει αποτίνει έναν απολαυστικό φόρο τιμής στα τελευταία.

Αν και ο σκύλος Μάιλο μοιάζει να βρίσκεται εκεί απλώς για να προσφέρει εύκολες λύσεις στο σενάριο, εντούτοις υπάρχουν ορισμένες διακριτικές, αλλά αξιοσημείωτες ανατροπές-αντιθέσεις στους χαρακτήρες, όπως η αντιστροφή των ρόλων του κακού-καλού κοριτσιού της ιστορίας, αλλά και το γεγονός ότι σαφώς πιο «loser» από τον πρωταγωνιστή αποδεικνύεται τελικά ο «γυναικάς» φίλος του.

Η «Μάσκα» είναι εν ολίγοις μια εξαιρετικά διασκεδαστική και σταθερά αστεία κωμική περιπέτεια που διαθέτει πάνω απ’ όλα έναν εντυπωσιακό Jim Carrey τον οποίο δεν χορταίνεις να βλέπεις. 

Βαθμολογία: 3/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου