Κυριακή, 4 Αυγούστου 2013

Before sunset / Πριν το ηλιοβασίλεμα (2004)


Ο Jesse και η Celine έχουν μεγαλώσει εννέα χρόνια από τότε που τους γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο υπέροχο «Before sunrise», τόσο στο κινηματογραφικό τους στόρι όσο και στην πραγματικότητα και το ίδιο κι ο δημιουργός Richard Linklater. Και αυτή η διαφορά ηλικίας είναι αισθητή όχι μόνο στα πρόσωπα των ηθοποιών, αλλά διαφαίνεται ως ωριμότητα σε όλους σχεδόν τους τομείς του φιλμ.

Αρχικά, εκείνος ο απίστευτα έντονος, ακράτητος και αξιοζήλευτος ρομαντισμός της πρώτης ταινίας εκφράζεται αυτή τη φορά με διαφορετική προσέγγιση, που συνάδει απολύτως με την εν λόγω ηλικιακή διαφορά. Είναι εξίσου πηγαίος, αλλά υπόγειος. Η ταινία επενδύει στη διαλογική στιβαρότητα της προηγούμενης και αυτό που (τολμά να) κάνει είναι να αφηγηθεί υπαινικτικά τη συνέχεια του εκπληκτικού της love story αποκλειστικά μέσα από μια συζήτηση πραγματικού, σχεδόν, χρόνου, διαμορφωμένη σεναριακά τόσο από τον Linklater, όσο και από τους πρωταγωνιστές Ethan Hawke και Julie Delpy, ώστε να είναι πιο βαθυστόχαστη και ακόμα πιο ρεαλιστική από όσο στο «Before sunrise»! Οι δύο χαρακτήρες ξανασυναντιούνται μετά από τόσον καιρό με τρόπο πανέμορφο και ο αναμφίβολος έρωτας που αιωρείται σχεδόν διακριτά στον αέρα τούς δίνει το έναυσμα για να αναλύσουν σκέψεις, να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε θέματα γενικού χαρακτήρα που αφορούν και ενδιαφέρουν κάθε θεατή, να προβληματιστούν και μαζί τους να προβληματιστούμε κι εμείς. Μιλούν για τις επιθυμίες και τα συναισθήματά τους άλλοτε με ειλικρίνεια και άλλοτε λέγοντας ακριβώς το αντίθετο από αυτό που εννοούν, το οποίο όμως γίνεται παρόλα αυτά πάντοτε αντιληπτό!

Η σκηνοθετική δεξιοτεχνία του Linklater είναι μεγάλη, αλλά διακριτική. Η λειτουργία της κάμερας περιορίζεται στο να ακολουθεί τους πρωταγωνιστές στη διαδρομή τους στους δρόμους του Παρισιού με μακροσκελή μονοπλάνα, αφήνοντας όλον τον δυνατό χώρο στους δύο ταλαντούχους ηθοποιούς, παρουσία ελάχιστων δεύτερων ρόλων, να σε κερδίσουν και να σε γοητεύσουν όπως και την προηγούμενη φορά. Οι ήδη εξαιρετικές ερμηνείες των Ethan Hawke και Julie Delpy στο «Before sunrise» εδώ έχουν ωριμάσει και αποδεικνύουν την ερμηνευτική δεινότητά τους σε όλο της το μεγαλείο, ικανή να πείσει στο έπακρο πως οι χαρακτήρες τους είναι μέχρι το μεδούλι αληθινοί…

Ελάχιστα υποδεέστερο της πρώτης, χάνοντας μόνο σε μικρές λεπτομέρειες, παρά ταύτα όμως το «Before sunset» αποτελεί μια πανέμορφη συνέχεια της ταινίας που μας σύστησε δύο από τους πιο αγαπημένους σύγχρονους κινηματογραφικούς χαρακτήρες και ένα τολμηρό επίτευγμα που συγκινεί απαλά με τον εσωτερικό ρομαντισμό και τον ανεπιτήδευτο ρεαλισμό του.

Βαθμολογία: 3.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου