Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Source Code / Τα τελευταία 8 λεπτά (2011)


Ο Ντάνκαν Τζόουνς, με την πρώτη του κιόλας ταινία, κατόρθωσε να τραβήξει την προσοχή. Δε θα ήταν υπερβολικό να χαρακτηρίσει κανείς το «Moon» ως μία από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας των τελευταίων χρόνων.

         Στα «Τελευταία 8 λεπτά», ο Τζόουνς συνεχίζει να δείχνει την αγάπη του προς το είδος της επιστημονικής φαντασίας, θέλοντας φανερά να πει και κάτι παραπάνω πέρα από το να τέρψει απλώς το μάτι του θεατή των multiplex με εφέ και βαβούρα. Βεβαίως η νέα αυτή ταινία του, αντιθέτως από την προηγούμενη, είναι καθαρά ένα blockbuster. Οι αργοί και ήρεμοι ρυθμοί του «Μοοn» γίνονται εδώ φρενήρεις και περιπετειώδεις. Υπάρχει κάποιο μυστήριο και ορισμένες απρόβλεπτες ανατροπές και γενικότερα το φιλμ βλέπεται πολύ ευχάριστα.

Τώρα, αν ο Τζόουνς δεν προσπαθούσε να φανερώσει τις υπαρξιακές του ανησυχίες μέσα από μελοδραματισμούς και αν δεν είχε ξεχάσει εντελώς να εμβαθύνει στους χαρακτήρες του, τότε θα μιλούσαμε για μία αληθινά καλή ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Όπως έχουν τα πράγματα όμως, μιλάμε για μία ταινία που βλέπεται πολύ ευχάριστα και είναι σίγουρα από εκείνες του είδους που αξίζουν, απλά δεν ξεχωρίζει και δεν τολμά ποτέ να γίνει πραγματικά αξέχαστη ή πολύ… χορταστική.

Βαθμολογία: 2.5/5

2 σχόλια:

  1. Θα συμφωνήσω μαζί σου και ως προς την βαθμολογία αλλά και με τα σχόλιά σου. Με απογοήτευσε ως προς το γεγονός ότι είχα υψηλές προσδοκίες λόγω του ότι πίσω από την σκηνοθετική καρέκλα βρισκόταν ο δημιουργός του εξαιρετικού “Moon” (όντως μία από τις καλύτερες ταινίες επιστ. φαντασίας των τελευταίων χρόνων). Κατά τα άλλα παρά τα όποια προβληματάκια της δεν με χάλασε ιδιαίτερα, καθώς έχω και μια ιδιαίτερη αδυναμία στις ταινίες που ασχολούνται με το χωροχρόνο (Terminator, Twelve Monkeys, Back to the Future).

    2,5/5: Ενδιαφέρουσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα που το σκέφτομαι, αν είχα δει την ταινία ως μία ταινία "χωροχρόνου" θα είχα απογοητευτεί πολύ περισσότερο απ' όσο τελικά απογοητεύτηκα. Παρουσιάζει το θέμα αυτό πολύ άτσαλα..

    το back to the future δεν το έχω δει, όμως τo terminator και ιδίως οι Δώδεκα Πίθηκοι του Γκίλιαμ μου άρεσαν πάρα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή