Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012

The Dark Knight / Ο Σκοτεινός Ιππότης (2008)


Ακόμα και όσοι δεν πείστηκαν από το «Batman begins», το 2005, για τις δυνατότητες του κατά Christopher Nolan Batman, δεν νομίζω μετά τον «Σκοτεινό Ιππότη» να έμειναν με καμία αμφιβολία για αυτές. Ο ρεαλιστικότερος και απαγκιστρωμένος από τις κόμικς καταβολές του Batman επιστρέφει, για να πάρει ό,τι ξεκίνησε η πρώτη ταινία και να το προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, αλλάζοντας οριστικά την εξέλιξη της σειράς του διάσημου ήρωα και προσθέτοντας το ανεξίτηλο στίγμα του τόσο στο είδος των super-hero ταινιών όσο και (γιατί όχι;) στον τρόπο που βλέπαμε τα blockbusters μέχρι τότε.

Ο «Σκοτεινός Ιππότης» είναι ένα blockbuster με ασυνήθιστα ευρηματικό και εντυπωσιακά προσεγμένο σενάριο εξαιρετικής σύλληψης. Η πλοκή του καθηλώνει, περιέχοντας έναν αδιανόητα μεγάλο αριθμό από subplots που δεν αφήνουν τα νεύρα του θεατή να χαλαρώσουν στιγμή και το μυαλό του να σταματήσει να τρέχει προσπαθώντας να προλάβει τις αδιάκοπες εξελίξεις. Και, πίσω από τους φρενήρεις ρυθμούς του, διαθέτει πραγματικά ενδιαφέροντες, διφορούμενους χαρακτήρες!

Τώρα θα καταλήξω αναγκαστικά προβλέψιμος, αλλά πώς να μην γίνει λόγος για τον αδικοχαμένο Heath Ledger και την εκπληκτική ερμηνεία του στον ρόλο ενός κινηματογραφικού κακού (μακράν του καλύτερου σε super-hero film) που ήδη έχει γράψει ιστορία; Ο Joker είναι ένας χαρακτήρας που θα μπορούσε πραγματικά εύκολα να παραπατήσει στην χιουμοριστική καρικατουρίστικη υπερβολή, μα ο Ledger αντ’ αυτού κατορθώνει να τον κάνει πραγματικά εφιαλτικό! Ακόμα και οι χιουμοριστικές στιγμές του, αντί να ελαφρύνουν την τρομακτική εγκληματική του υπόσταση, τον βοηθούν να εισχωρήσει ακόμα βαθύτερα στους εφιάλτες του θεατή… O  χαρακτήρας του Τζόκερ ήταν αυτός που βασικά σημάδεψε την μεγάλη επιτυχία της συνέχειας του «Batman begins» χάρη στην ουσία και το βάθος των προβληματισμών που κατάφερε να της προσδώσει. Είναι ένας εγκληματίας ταυτοχρόνως παρανοϊκός και ευφυής, που σκοπός του δεν είναι να αποκτήσει χρήματα ή να πάρει κάποιου είδους εκδίκηση, αλλά να αποδείξει πόσο ετοιμόρροπες είναι στην πραγματικότητα οι ηθικές αρχές των ανθρώπων… Δίκαια έχει μπει στο πάνθεον των κινηματογραφικών κακών και σαφώς δίκαια θεωρείται ίσως ο πιο ενδιαφέρων υπερηρωικός αντίπαλος.

Επειδή, ωστόσο, πολλά από τα σχόλια και τις κριτικές για την ταινία που έχουν δημοσιευτεί μιλάνε για αριστούργημα, προσωπικά οφείλω να διευκρινίσω ότι θεωρώ την ταινία ελαφρώς υπερτιμημένη. Είναι λογικό βεβαίως για ένα φιλμ με διάρκεια που αγγίζει τις δυόμιση ώρες να κάνει κοιλιές και να γίνεται κουραστικό, ειδικά όταν διαθέτει τόσο μεγάλο αριθμό από subplots, και ο «Σκοτεινός Ιππότης» δεν κατορθώνει να το αποφύγει. Αν και μέχρι τη μέση το βρήκα ειλικρινά αριστουργηματικό, στη συνέχεια πλατειάζει και το τελικό σχέδιο του Τζόκερ με τα δύο πλοία φαντάζει περιττό και αμήχανο.

Λίγο όμως μπορεί κάτι τέτοιο να φθείρει τη στιβαρή εικόνα ενός blockbuster πρωτότυπου και τολμηρού, όπου η ασταμάτητη ένταση συνοδεύεται από ένα αληθινά εντυπωσιακό σενάριο, με καθηλωτική πλοκή, αλλά και προβληματισμούς με ουσία. Και για να μη μακρηγορούμε, το γεγονός ότι μιλάμε για τον λιγότερο «σούπερ» σούπερ ήρωα στην λιγότερο «κόμικς» κόμικς μεταφορά που έχετε δει, αρκεί. Αξίζει, στ’ αλήθεια!

Βαθμολογία: 3.5/5


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου