Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Η αδελφή μου/L'enfant d'en haut(2012)



  Το δράμα τοποθετείται σε ένα χιονοδρομικό κέντρο στην Ελβετία, με ένα αγόρι να υποστηρίζει οικονομικά την αδερφή του κλέβοντας από εύπορους επισκέπτες.
  Ο 12χρονος Simon(εξαιρετική ερμηνεία από τον μικρό Kacey Mottet Klein) μένει σε ένα ημιτελές διαμέρισμα στους πρόποδες των Άλπειων, μαζί με την αδερφή του Louise(Léa Seydoux) σε συνθήκες άγριας φτώχειας,στο κοινωνικό περιθώριο.  Η Louise, αποστασιοποιημένη συναισθηματικά απο τον (ανεξάρτητο και αυτάρκη) αδερφό της,προσπαθεί να αποκατασταθεί,μεταπηδόντας απο σχέση σε σχέση κι απο δουλεια σε δουλειά.      
 Η ταινία, μέσω ενός συνεχούς εσωτερικού μονολόγου, αγγίζει έντονα κοινωνικά θέματα, όπως η φτώχεια, η περιθωριοποίηση και η μοναξιά.
  Το σενάριο και η σκηνοθεσία της  Ursula Meier συνθέτουν ένα πολύ δυνατό δράμα. Η ταινία κινείται σχετικά αργά, αλλά με σημαντικές τροπές, που τελικά της δίνουν ρυθμό και κλίμα.Η Meier δεν μας καθοδηγεί συναισθηματικά και ξεφεύγει πλήρως απο όλα τα κλισέ του κοινωνικού δράματος.Το L'enfant d'en haut είναι μια δύσκολη, σκληρή, ρεαλιστική και αυθεντική ταινία. Ένα ακόμη βήμα στην συνεχή ανοδική πορεία του Ευρωπαϊκού  κινηματογράφου τα τελευταία χρόνια.

Βαθμολογία : 4/5

1 σχόλιο: