Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Thelma & Louise / Θέλμα & Λουίζ (1991)


Η καταπιεσμένη από τον σύζυγό της Θέλμα και η φίλη της, Λουίζ, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα με τον σύντροφό της, αποφασίζουν να μπουν στο αμάξι της Λουίζ και να πραγματοποιήσουν μία απελευθερωτική απόδραση από την καθημερινότητά τους. Το ταξίδι τους θα πάρει απότομη τροπή και οι δύο φίλες άθελά τους θα μετατραπούν σε επικίνδυνες εγκληματίες.

Οι περιπέτειές τους θα τις φέρουν πιο κοντά τόσο μεταξύ τους όσο και την κάθε μία ξεχωριστά με τον αληθινό της εαυτό… Η προσωπική τους οδύσσεια, όσο εφιαλτική κι αν ακούγεται, αποτελεί αληθινή λύτρωση γι’ αυτές, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι στη συνέχεια θα ζήσουν αυτές καλά κι εμείς καλύτερα… Αυτό που βίωσαν μέσα από το ταξίδι τους οι δύο ηρωίδες δεν είναι ο φόβος ενός κυνηγημένου, αλλά μερικές στιγμές πραγματικής ελευθερίας, μερικές στιγμές “αληθινής” ζωής…

Το φεμινιστικό αυτό road movie του Ρίντλεϊ Σκοτ (που βλέπεται εξίσου απολαυστικά και από το ανδρικό κοινό), αν και βασικά κινείται σε mainstream μονοπάτια, δεν καταφεύγει σε εύκολους συναισθηματισμούς και εκβιαστική συγκίνηση. Πετυχαίνει στο να σε ταυτίσει με τις πρωταγωνίστριες και μιλάει για αξίες, όπως αυτήν της αληθινής φιλίας που έχει γοητέψει πλήθος θεατών.

Ο σκηνοθέτης του «Alien» και του «Blade Runner» υπογράφει, εν έτη 1991, μία από τις τελευταίες ιδιαίτερα σημαντικές ταινίες του, αποσπώντας δύο εξαιρετικές ερμηνείες από την Σούζαν Σάραντον και την Τζίνα Ντέιβις και προσφέρει στον Μπραντ Πιτ την δυναμική πρώτη μεγάλη εμφάνισή του στον κινηματογράφο…

Βαθμολογία: 4/5

4 σχόλια:

  1. Αγαπημένο classic,ένας μικρός ύμνος στην αναρχία και ένα απο τα ωραιότερα road movie ever.Συμφωνώ απόλυτα με την κριτική σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα academy! Χαίρομαι που συμφωνούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κι εγώ 4 στα 5... δεν ήταν καθόλου άσχημο... και ας μην συμφωνώ καθόλου ...με το τέλος... της ταινίας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν θα σου κρύψω ότι λάτρεψα το τέλος... Πανέμορφη ταινία όμως όπως και να 'χει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή